Hoe krasbestendig is een gietvloer?

Een Ode gietvloer is de ideale vloer voor elke woning en woonstijl.  Zijn strakke, naadloze karakter is een van de redenen waarom de gietvloer tegenwoordig zeer populair is. Vaak krijgen wij de vraag hoe het zit met de krasbestendigheid van onze gietvloeren. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden gaan wij dieper in op het materiaal waaruit onze gietvloeren bestaan en geven wij tips hoe je eventuele krasjes kunt voorkomen of verminderen.

Materiaaleigenschappen van de gietvloer

Een Ode gietvloer bestaat uit plantaardig polyurethaan dat blijvend elastisch is. Dit in tegenstelling tot hardere gietvloeren zoals bijvoorbeeld epoxy- en cementgebonden gietvloeren. Door het blijvend elastische karakter van de Ode gietvloer veert deze als het ware mee met de ondergrond. Hierdoor is hij minder krasgevoelig voor scherpe voorwerpen zoals glas en steentjes. Omdat de gietvloer meeveert zal er geen diepe kras ontstaan.

Strijklicht en kleur

Niets is eerlijker dan strijklicht. Bepaalde lichtinval in combinatie met strijklicht kan er voor zorgen dat oppervlakkige, kleine krasjes, vuil en stof zichtbaar worden, zeker bij donkerkleurige gietvloeren. Bij gietvloeren die een gemengde structuur hebben is dat minder.  Door de gietvloer (af en toe grondig) te reinigen zoals beschreven in ons reinigingsadvies kunt u dat in zekere mate vermijden.

Voorkomen van krasjes

Scherpe steentjes of glas kunnen kleine krasjes veroorzaken in de gietvloer. Met een goede mat binnen en eventueel buiten kun je dit voorkomen. Het ergste vuil zal dan achterblijven op de mat. Ook tijdens het verplaatsen van meubilair kunnen er krasjes ontstaan in de gietvloer. Met beschermende viltjes onder de poten van het meubilair kun je dat voorkomen. Daarnaast kun je krasjes vermijden door regelmatig schoon te maken met bijvoorbeeld een swiffer en/of stofzuiger met een zachte parketborstel. Hiermee haal je de grootste boosdoeners als scherpe steentjes of glas weg. Een bijkomend voordeel hiervan is dat bestaande krasjes minder zichtbaar worden aangezien er geen vuil in kan ophopen. Wij hopen dat deze blog je een duidelijker beeld geeft over krasvorming bij gietvloeren. Mocht je meer informatie willen over onze gietvloeren, neem dan contact op met ode@odeaandevloer.